Pages

Friday, December 31, 2010

F.O.K.U.S

Friday, December 31, 2010 4
FOKUS....itulah perkataan yang famous k lab aku sejak 2 3 hari ni...masing-masing dok sibuk cakap pasal fokus...dah masuk last sem, semua kena tabahkan hati fokus pada kerja...sampai semua beriya-iya letak kertas yang bertulis FOCUS (nama sendiri)....semua nak fokus pada kerja masing-masing...hmmm masing-masing ada cara tersendiri untuk fokus...labmate aku plak kan, ada la perangai sendiri kalo fokus...yg serius ada, yg tenung PC cam nk makan pun ada...macam2 lagi la...kadang2 takut tengok dorang camtu...hahahah...cam nk masuk dalam PC je...yang bercinta ngan PC pun ada ye ke?..

tp, bila cakap pasal fokus, minggu ni aku mmg agak terawang2 bila kat lab...disebabkan masalah kesihatan diri aku ni xmemuaskan...aku pun xleh nk concentrate dengan kerja aku...batuk makin menjadi2...dah makan ubat tapi kurang berkesan...kalau xmakan, teruk sgt la batuk aku...mengganggu la orang lain pulak...tapi mcm biasa mkn ubat batuk menyebabkan mengantuk...so apalagi, pegi lab pagi, pastu mula la ngantuk...aku pun terpaksa rehat di surau..alasan je ni...ish3...xla, bukan alasan, kalo aku xbuat camtu, aku lagi xboleh buat keja...hehehe...tapi akibatnya aku jadi burung hantu la pulak waktu malam...serius xboleh tido bila malam...kalo dapat pun sekejap je...susah la pulak kan...kalo boleh buat kerja xpe, ini xjugak..jadual aku ni dah xteratur, kena normalkan semula...kalau x, kerja aku tertangguh...xnakkkkk....

hari ni, hari last untuk tahun 2010...moga kedatangan 2011 lebih baik dari 2010...ada sesuatu yang belum tercapai untuk 2010...aku doa agar dapat yang terbaik untuk 2011&1432H ini...

p/s:please focus while doing ur work....;)

Wednesday, December 29, 2010

tidak membaca....

Wednesday, December 29, 2010 0
Maaf andai post sejak akhir-akhir ini tidak ilmiah(ade org baca ke?aku je kot yg baca)..dah lama tidak membaca, bukan tak ada bahan bacaan tetapi ada saja halangan bila nak membaca...kesihatan diri sejak akhir-akhir ni tidak memuaskan...hilang fokus kalau membaca...walaupun banyak je buku kat dalam bilik, tepi bantal pun ada buku tapi....malas betul la aku sekarang ni...ish2...dlm tazkirah dr kelmarin, tak ada orang bodoh di dalam dunia ni, hanya ada org malas...huhuhu...taknak jadi orang malas...cuba untuk sambung hobi yang dah lama dalam diri lepas ni....

p/s:ptg semalam dpt berita kematian seorang adik yang baru berumur 13 thn...kematian menjemput tidak kira usia...jangan ingat umur baru 24thn, dikira masih muda...entah-entah esok lusa kematian menjemput...

Tuesday, December 28, 2010

......

Tuesday, December 28, 2010 0
salam....setelah bercuti beberapa hari bersama family...kembali ke lab mediteg seperti biasa...Alhamdulillah, seronok bersama family..kenduri berjalan lancar...hehehe..xbuat keja pun..g mkn je..layan anak2 buah..buli2 sket..yang best dpt jumpa mak ayah...rindu sangat...rombongan meminang pun selamat semuanya...tarikh pun dah tetap...alhamdulillah...boleh masuk planner masing2...

pagi semalam sampai skudai kul 4 pagi...tido sekejap coz xdpt tido dlm bas...rasa melayang2 je driver tu bawak bas...alhamdulillah selamat sampai...pagi tu terus masuk lab walaupun mengantuk lagi...kena lawan mata yang mengantuk coz keja yang banyak sedang menanti...huhuhu...petang, ada meeting ngan dr....dah lama kot tak meeting ngan dr...tazkirah ringkas(ringkas ke?)...hmmm...sejam jugakla tazkirah dr bg....dah mcm usrah...tp sgt terkesan...dr amik dari buku mukmin profesional je...salah sorang student dia hadiahkan...mmg best buku tu...rasa nak beli tp nanti la dulu...

lepas makan tengahari td, aku pergi MPH nk beli planner...hehehe tp akhirnya aku beli buku lain...obses betol aku ni ngn buku tapi bacanya bila tak tau....suke kumpul buku...rak buku kt umah pun dah nk penuh ngan buku...sikit hari lagi kena beli rak baru...(ade duit ke?)..tapi akhirnya dapat juga planner yang aku nak...

kesihatan diri masih xmemuaskan...dah lama sakit bulan ni...dah 2minggu...everything happen have a reason...

Thursday, December 16, 2010

My health...

Thursday, December 16, 2010 0
I'm not feeling well since yesterday....but today it become worst..already take the medicine..not medicine from clinic but herb..don't want medicine from clinic..

starting from October, my antibody is not good...

October 8, when i was at Surabaya, I got fever+cough...so stress because at that time I will present paper at the conference...the 1st conference that I presented my paper..alhamdulillah it going well...

November 15, I was admitted to the ward bcoz of dengue fever...huhu, eidul adha celebration in the hospital...stay at hospital for 2 night...

Disember 15, got flu...huhuhu...but today I feel it become worst and starting having cough...need to sleep early...gud night;)

setiap yang berlaku pasti ade hikmahnya...3 bulan terakhir 2010...tiap2 bulan sakit...sakit itu kan penghapus dosa...moga2 ada hikmah yg tersembunyi...ini baru sikit je ujian...antibiotiknya ada dalam diri aku sendiri...lets fight to get it...;)

Wednesday, December 15, 2010

Undefined

Wednesday, December 15, 2010 0
hari ni rasa xde mood nk buat keja...
rasa xsihat...
sakit tekak, selsema...sakit kepala...
so main2 ubah template blog...
jadila macam ni...
esok2 la aku baiki rupa blog ni...
dah bosan...
kena sambung membaca dan menulis...
huhuhu
berada dalam undefined zon...

Saturday, December 11, 2010

Neutralize all....

Saturday, December 11, 2010 0
whatever happen
whatever done
whatever....
i have to neutralize all those thing...
prepare mind...
throw away all those thing from me...
let it go...
go far away from me...

Friday, December 10, 2010

Apa yang aku rasa?

Friday, December 10, 2010 0
Tak tau nk express mcm mana apa yang aku rasa sekaranag ni...hanya DIA yg tahu segalanya...aku hanya mampu berdoa padaNya supaya dipermudahkan semuanya...rasa bersalah tu tetap ada tapi aku juga manusia biasa yg xpernah lari untuk buat kesilapan...aku tau aku ni xla baik sgt...arrrgggghhh...aku xtau kenapa...

sering ditanya oleh soalan2 yg aku sendiri xpasti jawapannya...hanya DIA yang tahu segalanya...when?who?why?...kadang2 terasa bosan bila seringkali ditanya...wallahua'lam...itu saja jawapan terbaik aku rasa...

konflik dalam diri?ntahla...apa yang aku perlu buat sekarang ialah perbetulkn semula mind set aku kot...stress?sikit la...sedih?ngadu hanya pada DIA...

Ya Allah hanya padamu aku mengadu...hanya padamu aku bergantung harap...guide me Ya Allah...

Wednesday, December 8, 2010

Pencari JalanMu

Wednesday, December 8, 2010 0


Telah Banyak Yang Kulewati
Jalan Hitam Di Dunia
Tak Terhitung Selama Nodai
Masihkah Ada Kesempatan
Bagiku Mendekatkan
Hati Dan Cinta Kasihmu
Kuingin Bersihkan Diriku
Dari Segala Dosa
Yang Telah Kuperbuat Hingga Kini
Kuingin Bersihkan Jiwaku
Terangilah Dengan Segala
Petunjuk Jalanmu
Tiada Yang Ada Selainmu
Yang Selalu Menjagaku
Meski Kadang Tinggalkanmu
Aku Yang Hanyalah Manusia
Yang Mencari Jalanmu
Yang Pasti Kembali Padamu

Thursday, November 25, 2010

Alhamdulillah

Thursday, November 25, 2010 0
Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...
syukur padamu Ya Allah...terima kasih Ya Allah kerna mengurniakan nikmat kesihatan pada hambamu ini...
pagi tadi pergi pusat kesihatan, cek darah lagi...follow up after 1 week keluar dari hospital...
alhamdulillah, bacaan platlet darah aku kembali ke bacaan normal....berdebar jugak mula2 tp syukur semuanya baik...terima kasih kakitangan pusat kesihatan yang tak banyak songeh pagi ni...memberi kemudahan kepada aku untuk mendapat keputusan dalam masa tak sampai sejam...dpt doktor yg sangat baik dan ok...mujur la xjumpa dr yg aritu...kalo yg aritu cnfirm aku mintak tukar...fobia lak jumpa dr tu...moga2 dia bertugas dgn lebih efisien lg lepas ni...

pesan dr nurul pada aku tadi, hapuskan tempat2 pembiakan denggi di sekeliling rumah...so after this kena kekalkan kebersihan k...ingat tu...jika terkena denggi lagi sekali, kemungkinan akan dapat denggi berdarah..yg ni lebih bahaya..nau'zubillah....

so, alhamdulillah dah kembali sihat...rutin harian perlu diteruskan...so back to work again...kembali ke dunia tulang2, bermain2 dgn nombor dan jurnal2...

Wednesday, November 24, 2010

buntu

Wednesday, November 24, 2010 0
kenapa ni???
segala kerja xde peningkatan...
mood untuk sambung writing jurnal dan tesis hilang
adakah kerna lama sgt aku tinggalkn?(seminggu je..)
mmg time demam minggu lepas xleh lgsung tgk laptop...

Ya Allah permudahkanlah urusan hambamu ini...

Sunday, November 21, 2010

Allah Knows Best

Sunday, November 21, 2010 0
ALlah knows what's best for us
So why should we complaint
We always want the sunshine
But He knows there must be a rain
And the merriment of cheer
but our hearts will lose their tenderness
If we never shed a tear

ALlah test us often
With suffering and with sorrow
He test us not to punish us
But to help us meet tomorrow
For the growing trees are strengthened 
If the withstand the storm
And the sharp cut of the chisel
gave the marbel grace and form

ALlah test us often
And for every pain He gives to us
Provided we patient
Followed by rich gain
So whenever we are down
And whenever we feel that everything is 
..going wrong
It is just ALlah's way 
To make our spirit strong

Saturday, November 20, 2010

Aidiladha 2010

Saturday, November 20, 2010 0
Salam Aidiladha kepada semua...Tahun ni catat sejarah...aku beraya di hospital...nk tau kenapa?sebab aku kena demam denggi..actually aku da demam seminggu..patutla rasa sgt lemah...rupanya denggi...sehari sebelum raya baru pegi kllinik kali kedua untuk test darah...amik kau, ptg raya aku dibawa ke hospital sultanah aminah johor bahru...1st time naik ambulan dan 1st time juga aku masuk wad...sblm ni temankan adik aku pernah la...xpun pegi lawat org sakit je...kali ni aku lak yg tido kt wad...2mlm kt hospital...bosan gile dok hospital.tp nk buat macam mn...kena hadapi juga...

ni la nyamuk aedes penyebab denggi

Tapi, alhamdulillah aku cepat recover...hari raya ramai kawan2 yg datang melawat...supervisor aku ngn isteri die pun ziarah juga...terima kasih dr...sahabat sefikrah, labmates, kazen aku, usrahmate n my naqibah...jzkk sudi ziarah aku dan bawak banyak makanan...sampai xtau nk mkn yg mn 1 dulu...yg paling best dapat makan sup ketam...Jzkk makcik Aizan kerana sudi masakkan untuk aku...walaupun aku xkenal pun makcik ni tapi terharu sangat rasa...insyaallah pasnii aku nk g ziarah makcik ni pulak...xlupa jugak yang xputus2 mendoakan kesihatan aku...my family yang banyak bg sokongan wlpn dr jauh...(tetiba rindu kt kampung)...

Lagi 1, pagi smlm usrahmate aku nikah kt kelantan...aku terpaksa berkorban xpergi kelantan coz masih xsihat sepenuhnya...burn tiket ketapi aku ke kelantan...xde yg nk gantikan...hmmmm xpela adala hikmahnya...pengorbanan yg perlu aku ikhlaskan...tp alhamdulillah aku bersyukur atas segala yg telah berlaku...hari raya kedua pagi aku dah boleh keluar wad...horeyyyyyyyyyyy...(suka dpt balik umah)..skrg aku smbg cuti..rest secukupnya coz next week banyak lg kerja yg nk disetelkan...conference lg...paper lg...tesis lagi....kena jaga kesihatan betul2 coz aku akan travel lg start next week...JB-KL-PENANG-JB...semoga semua urusanku dipermudahkan...amin...

Tuesday, November 9, 2010

Ada hikmahnya...

Tuesday, November 9, 2010 0

banyak perkara yang berlaku
banyak event yang dah berlalu
banyak juga yang bakal terjadi tetapi xtau apakah itu
ada hikmah di sebalik semua yang berlaku
hanya DIA yang tahu segalanya

Tuesday, November 2, 2010

IGCESH 2010

Tuesday, November 2, 2010 0
IGCESH 2010...ini conference yang dianjurkan oleh UTM..committee membersnya sume student postgrad UTM...conference kedua yang aku join(oooppsss salah la plak...kedua yg aku present coz yg 1st just poster je...so, da 3conference aku join) ..aku present ptg ni...takut?ntahla...xde rasa pape nk present ptg ni...slide pun br je siap pg ni selepas registration...boleh lak kan...lepas registration terus lari g lab...xmasuk pun opening ceremony...keynote speech confirm2 la xpegi dgr(sbb tgh menulis kt cni)...xtaula nk present ptg ni camne..rasa macam nk baca je slide tu...senang...hehehe...moga aku dapat buat yang terbaik..dah penat2 writing paper tu, mesti la nk present yang terbaik wlpn paper aku tu xla ok sgt pun tp bolehla...(kalo hntar kt jurnal awal2 lg da kena reject)...moga semuanya dipermudahkan hari ni...kepada labmate yg present jugak arini dan esok..all the best la tuk korang semua...tambah2 yg jd committee member igcesh...nk buat keja lg, nk present lagi...moga semuanya berjalan lancar...selamat berconference..;)

Monday, November 1, 2010

November....

Monday, November 1, 2010 0
Its already November 2010....owh no...i only have 2 month to settle my thesis(tolak mkn,tido n lain2 xckp 2month pun)....do I have enough time to complete the thesis before 24 Dec 2010?I must try to finish them before the due date...gambatte....

its hard to me but I need to be strong....Ya Allah permudahkanlah urusanku...


p/s:jurnal pun kena siapkn cepat...moga aku dpt siapkan dgn tenang

Wednesday, October 20, 2010

Kembali

Wednesday, October 20, 2010 0
Harapan dari setiap insan kesenangan serta ketenangan
mengarungi hidup ini tanpa ada cubaan
sayang harapan itu tak pasti karna cobaan akan terjadi
tuk menguji sabar diri dan ketaqwaan
akankah kita tetap tegar menjalaninya dengan keikhlasan
ataukah terjerumus ke dalam keputusasaan

Katakanlah kali ini adalah miliknya Allah
yang akan kembali kepadanya kapan dan dimana saja
dan berdoalah mohon ampunan dari semua kesalahan
agar mendapat keredhoan dan pertolongan

sayang harapan itu tak pasti karna cubaan akan terjadi
tuk menguji sabar diri dan ketaqwaan
akankah kita tetap tegar menjalaninya dengan keikhlasan
ataukah terjerumus kedalam keputusasaan

katakanlah kali ini adalah miliknya Allah
yang akan kembali kepadanya kapan dan dimana saja
dan berdoalah mohonampunan dari semua kesalahan
agar mendapat keredhaan dan pertolongan Dalam Ujian

katakanlah kali ini adalah miliknya Allah
yang akan kembali kepadanya kapan dan dimana saja
dan berdoalah mohon ampunan dari semua kesalahan
agar mendapat keredhoan dan pertolongannya

katakanlah kali ini adalah miliknya Allah
yang akan kembali kepadanya kapan dan dimana saja
dan berdoalah mohon ampunan dari semua kesalahan
agar mendapat keredhoan dan pertolongan Dalam Ujian
hanya padaNYA tempat mengadu segalanya....Ya Allah give me the strength...

Sunday, October 17, 2010

Surabaya...

Sunday, October 17, 2010 0
Minggu lepas aku berpeluang bermusafir lagi ke indonesia...kali ni ke Surabaya lak...hehehe...bak kata kakak aku, pegi indonesia lagi?macamla aku slalu pegi indonesia tu...rasanya kali ni baru 2 kali...tu pun pegi bersebab...perjalanan ke sana penuh berliku..huhuhu...flight delay agak lama di KL..elok2 da ada kt landasan untuk berlepas tup2 patah balik masuk parking...sabar jela...pastu tunggu lagi...dah la sejuk dalam tu..(tanda2 org nk demam)..mlm tu aku kesejukan dalam flight wlpn xde la lama sgt dok dlm flight tu...

akibatnya aku demam+batuk sepanjang berada di surabaya...huhuhu...smp skrg masih blm baik batuk...present paper pun dlm keadaan yg xsihat...suara serak ala2 rock gitu...dengan menahan batuk lagi...tersiksa sekejap...mujur kejap je...k, yg selebihnya biarlah gambar bercerita la...

sebelum berlepas
1st meeting



before registration BME DAYS 10

time aku present...i'm the last presenter..present dgn suara yg rock
pemandangan on the way ke taman safari...subhanallah
singa melintas suka2 ati dorang je
epal yg masih blm boleh dipetik...
soto ayam ambengan

rumah kt sn cantik & unik
sgt unik rekabentuknya
meeting lagi....
putih bersih
nasi padang mlm terakhir di surabaya
sempat pegi JATIM FAIR
last meeting...time ni aku tido sbb xthn sgt dh...br pas mkn ubat batuk...weeeeeeeeee
cenderamata dr UTM....

  Surabaya dalam kenangan...banyak pegalaman kt sana...moga satu hari boleh smp ke sana lg...xlupa kenalan baru di surabya..jemputla dtg ke Malaysia pulak ye...

Thursday, October 7, 2010

Conference vs jalan-jalan?

Thursday, October 7, 2010 0
hari ni 7 Oktober 2010 aku bersama 5org lg labmate dan Dr Dedy akn bertolak ke Surabaya...ada conference di sana...inila 1st time aku hantar paper dan xsangka accepted..padahal paper yg aku hantar bukannya ok sgt pun...just 3page n aku lupa letak conclusion masa submit aritu...hehehe...accepted with correction...state ur conclusion...lawak sgt...mmg langsung xperasan paper yg aku submit tu xde conclusion...seingat aku, paper tu aku hantar masa kt konsis...mmg kelam kabut...tp Alhamdulillah dorang terima jugak...

Ini juga kali pertama aku dan kawan2 aku present kt conference...sblm ni pnh hantar poster je..takut pun ada gak...international conference lak tu...kecut perut gak la..dengan slide yg xtaula ok ke x...but aku perlu improve lg isi slide tu.....yang pastinya kami akan menempuh perjalanan yg jauh...moga dipermudahkan urusan kami Ya Allah...

agaknya macam ni ke perjalanan nnt ye?

oleh sebab berada di Surabaya agak lama, kami x mensia-siakan masa yg ada...Dr Dedy dah aturkan meeting dengan universiti2 yg ada kt sn...pergh da mcm g GOP...ALhamdulillah dapat peluang berkongsi pengetahuan dengan prof2 di sana...
bertukar2 pendapat dan mgkin dapat tahu lebih banyak tentang penyelidikan yg ada kt sn...best2


Jalan-jalan?huh, betulkan niat ye...pertama2 pergi sana nk berconference...present paper...meeting colabration...jalan2 tu yg terakhir..ye la kan xkan dah pergi jauh2 xjalan2...tgk negara org...mesti ade gak tp xtau la nk ke mana...ikut Dr Dedy la nk bawak kami ke mn di sana...at least boleh kenal culture kt sana..
hopefully semuanya berjalan lancar...selamat pergi dan pulang...Amin...

Monday, September 20, 2010

accelerate the energy......

Monday, September 20, 2010 0
Monday morning again....hurmmm I need to go to the lab as usual...
huhuhu.... i'm not ready yet but need to push myself to do it...

bersemangat la wahai cik fitd....bangun2....kuatkan azam..u can do it...
banyak lagi kerja yg perlu diselesaikan...INGAT seorang da'i xboleh mengaku kalah dan putus asa...
dah 2 minggu cuti...xboleh cuti lama2 sgt...xcukup ke 2minggu?cukup2....cuma kena panaskan enjin semula...
supaya bergerak laju sket dr biasa...

its already 7.45am....i'm going to get ready to accelerate my energy...ok, illalliqa'

vrrrrooooooooooooooooommmmmmmmmmm........

Saturday, September 18, 2010

Aidilfitri...

Saturday, September 18, 2010 2
Its already 9 Syawal....tonight i'll going back to JB...cepatnya masa berlalu...
bakal melalui rutin sebagai seorang student kembali....rasa macam kejap je cuti...aritu rasa nk balik jb cepat2 tp bila masa nk balik jb ni rasa cam nk dok kt kampung lama2 lak...ish2...

lagi lama dok umah lagi la keja tertangguh...bnyk keja xsiap ni...paper...writing...waaaaaaaaaaa...mind set kena ubah balik ni...otak da beku...pasni kena kembali mengadap tulang2 kesayangan di lab....kembali ngadap nombor2 yg banyak tu...huhuhu...berusaha fitd...

tinggalkan dulu cerita keja k...cerita aidilfitri thn ni biasa2 je...xde yg istimewa sgt pun...2nd raya kami 1 family kumpul ramai2 berbbq sama2...best jugak kumpul ramai2 wlpn penat xyah cakap la....dr pg smp mlm dok kt dapur....


sedapnya...tp mkn sikit je sebab penat

raya ketiga baru rumah da tenang sket...so, time ni la aku baru bleh kuar beraya umah kawan2...ahaks...mcm la beraya sakan padahal ada la 2 3 rumah member aku jenguk...yg da bertahun xjumpa, jumpa balik...pastu dpt g jln2 kt taiping tp xdpt la tgk anak gajah baru lahir kt zoo taiping...(da tue2 ade hati nk masuk zoo lagi...hehehe),,,cukup2 la beraya...(eh mn ada aku sakan beraya...cite je lebih...padahal aku dok umah je lebih...)

xsangka thn ni dpt jugak jumpa lin...kebetulan die balik bercuti di malaysia smpai la raya, so dpt la jumpa die n sembang2..(die da balik bulan jun lg daaa, aku je yg xbalik png)...xpe2, at least jumpa jugak...thanks lin ye...wlpn 2 jam je kita dpt sembang2...pertemuan yg sungguh bermakna..insyaallah thn depan kita jumpa lagi ye...

da cukup kot...tp arini ada lg jemputan open house umah member tp mcm xdpt pergi je...barang xpacking lagi...nk balik jb da mlm ni...virus malas kemas barang mmg slalu ada bila time2 nk balik jb smula...huhuhu...lepas ni kembali ke jb, rutin seharian sbg student kembali mcm biasa la...xpe2  sambung beraya ngn org2 di jb pulak la...(masih xsedar diri jugak aku ni..)writing2...tesis nk kena hantar cepat...semoga dipermudahkan...


p/s:at least kena siapkan 1 jurnal paper sblm masuk lab isnin ni...tunjuk kt dr dgn rasa bangga...

Tuesday, August 31, 2010

Catatan Ramadan

Tuesday, August 31, 2010 0
Salam...pejam celik pejam celik dah masuk hari ke-21 umat Islam berpuasa....cepat sungguh masa berlalu..macam mana ibadah puasa dan ibadah2 yg lain?Apa khabar iman masing2? harapnya semua amalan makin bertambah baik la ye...
dah masuk fasa terakhir ramadan....masih belum terlewat untuk kita terus berdoa memohon keampunan dari Allah SWT. Dia Maha Pengampun Maha Penyayang. Sama2 kita memperbaiki diri masing2..Jom sama2 mencari LAILATULQADAR...

muhasabah diri:
teringat soalan naqibah masa usrahdi mingu pertama ramadan, apa yg kamu rasa setelah seminggu berpuasa?
AQ dah juzuk berapa?AQ tu apa pada kamu?bukan minggu pertama je soalan ni valid tp bila2 masa sahaja kita patut tanya diri sendiri...bukan setakat dalam bulan ramadan je...fikir2kan dan selamat beramal...

Monday, August 23, 2010

Monolog

Monday, August 23, 2010 2
What I have done....
Everything is not going well...
I know i'm not excellent but i'm trying...
still not achieve the target....

I need to improve...
begins with new spirit...
Ya Allah give me the strength
to follow the path that u have created...

Saturday, August 21, 2010

T.H.E.S.I.S

Saturday, August 21, 2010 0
Minggu lepas masa kt dalam bilik dr bincang pasal RSG ngn die...tetiba dr tanya aku...fitd, how ur progress?can u finish this sem?bla...bla..bla... die ckp la mcm2 lg..kecut perut aku bila supervisor da tanya pasal master aku...boleh ke aku habiskn writing tesis sem ni?gerun lak rasanya...sebabnya aku xstart btol2 lg writing tesis...selama ni dok buat paper conference n jurnal je...tu pun ntah accept atau x aku pun xtau...
pastu, tetiba dapat la emel dr akk ofis..tajuk emel die lebih kurang camni la...'penghantaran notis hantar tesis'...kt emel tu ada la senarai nama kami2 yg kena hantar tesis sem ni...mmg buat aku cuak la...
kalo aku nk grad jugak bulan 3 thn depan, kena keja keras siapkan tesis n submit selewat2nya September.
SEPTEMBER? lagi berapa hari je lagi da masuk september...huhuhu...cuti raya lagi...waaaaa...sempat ke?
nway, aku bukan nk kejar sgt bulan 3 ni tp kalo boleh mmg nk hantar cepat..bak kata sorang labmate aku, kita kena usaha selagi mampu....hope dpt menulis dgn tenang...huhuhu..
target aku, walau xdpt hntar bulan 9 ni tp akan hantar juga thn ni...kalo boleh before disember...mudah2an dipermudahkan...


p/s:pecut laju2 pun mesti ada juga selekoh2 yg kena lalui.....biar lmbt sket je asalkan berkualiti (ayat penyedap ati sendiri ni)

Sunday, August 15, 2010

Ramadan kali ini.....

Sunday, August 15, 2010 2
Dah 5 ari puasa....tahun ni puasa di johor lagi...selagi bergelar student yg jauh dr family..ni la yg dirasa..yela 2thn lepas ms da abis degree da puasa sebulan kt umah, kali ni xdpt la nk merasa camtu lg. Ramadan kali ni lain sangat rasanya...xdapat nk explain camne...mcm2 perasaan ada....tp biarla rasa tu hanya berlalu pergi...moga ramadan kali ini aku diberikan semangat yg lebih untuk beribadat kepada Yang Maha Esa..

Ikutkan hati rasa nk terbang balik kpg hari ni juga...sangat rindukan mak ayah di kpg...tp sabar dulu...setelkan apa yg perlu disetelkan di cni....pasni balik cuti sepuas2nya k..(ooppsss tiket xbli lagi...hmm xpe insyaallah ade nya-version pujuk diri)


p/s:time to masak tuk berbuka...

Tuesday, August 10, 2010

Ahlan Wasahlan Ya Ramadan

Tuesday, August 10, 2010 0
 
Ahlan wasahlan ya ramadan....bulan penuh keberkatan...jom sama2 manfaatkan bulan yg mulia ini...



sedih xdpt balik kpg sambut puasa ngn mak...huhuhu....maafkan akk mak...
doakan akak di sini dlm perjuangan menuntut ilmu
akk amik cuti lm nnt...
xsabar nk balik kpg...waaaaa

Sunday, July 25, 2010

Aku Merinduimu

Sunday, July 25, 2010 0

Tidak dapat kugambarkan
Rindu yang lahir dari hati ini
hanya yang mampu tuk kulafazkan
Aku Merinduimu

Terasa amat jauh diri ini
Kerna kau tiada disisi
Bergenang air mataku
bila terkenangkan wajahmu

Ayah ibu
Dari jauh kupohon restu
Doamu titian kejayaanku
Nasihat darimu kuingat selalu
Tersemat di kalbu

Oh Tuhan
Berkatilah ku dalam mencari ilmu
Dengan RedhaMu
Moga kujejaki tempat yang dituju

mode:sgt rindu family di kpg....mak, akk rindu masakan mak...nk balik puasa ngn mak...

Saturday, July 24, 2010

Sekejap je...

Saturday, July 24, 2010 2

 Kurang dari tiga minggu
Ramadhan bakal memunculkan wajahnya
dah ready?

Rindu untuk bertemu ramadhan kembali...
bulan penuh keberkatan
Marhaban ya ramadhan...

Monday, July 12, 2010

MODE:WRITING...push ur brain to the limit

Monday, July 12, 2010 2
Salam...entry ni ditulis semasa aku tgh blur untuk mencari ayat yg best untuk paper aku...skrg ni mode untuk writing jurnal..sori la kepada sape2 yg berkenaan yg tgk mood aku kdg2 ok kdg2 xok...xnk stress tp kdg2 rasa itu hadir juga...

nk menulis ni bukannya senang(bg aku la) xtau la pulak kalo org lain rasa senang...perlukan suasana yg fresh...mcm pg ni aku rasa ok la...cuma tersangkut sikit2...bak kata supervisor aku waktu kena lecture ngn die mggu lepas(lecture ke?kata2 semangat kot)...'push ur brain to the limit'...hmmm susah nk ckp tp aku mesti percaya yg aku boleh buat...xda benda yg mustahil...so aku perlu kuatkan semangat...

di awal2 sem ni mmg bnyk perkara yg menuntut tenaga&masa diri ini...tp alhamdulillah aku masih boleh membahagikan masa dgn baik dan aku gembira buat semua ni...cuma kadang2 lari dr timetable aku..(kelemahan diri sendiri ni)...need to improve lagi...muhasabah diri selalu...kalau xsibuk rasa diri ini xde keja lak dan masa terbuang mcm tu je...baik sibukkn diri...

ok...cukup kot...nk sambung writing...semangat...semangat...semangat
moga dipermudahkan urusanku ini...
sem terakhir penentu segalanya...


Saturday, July 10, 2010

Setiap Kali

Saturday, July 10, 2010 0


Setiap kali mendapat nikmat
jarang kusedari itu pemberian-Mu
terkadang rasa itu kerana
segala usaha dan penat lelahku sahaja

setiap kali ditimpa musibah
kumengeluh risau bertambah gelisah
hingga terlupa pada-Mu Allah
tempat kembali segala masalah

oh Tuhan Yang Maha Penyayang 
leraikanlah aku dari keluh kesah 
yang membelenggu jiwa dan fikiran 
ditambah dengan hasutan syaitan 
kurniakanlah kepadaku ketabahan 
singkapkanku hikmah segala ketentuan 
Moga sinar-Mu berikanku pedoman 
Hanya pada-Mu segala ketetapan 


 oh tuhan yang maha penyayang
leraikanlah aku dari keluh kesah
yang membelenggu jiwa dan fikiran
ditambah dengan hasutan syaitan
durjana yang sentiasa mengarahku
kepada kemurkaanmu
kurniakanlah kepadaku ketabahan
tunjukkan ku hikmah segala ketentuan
Moga sinar-Mu berikanku pedoman
Hanya pada-Mu segala ketetapan
Ya Allah kau redhailah diri ini


seandainya diri ini
mampu meraih cinta keredhaan-Mu
seandainya akulah insan yang terpilih
pimpini hidupku

Sunday, June 13, 2010

buntu...

Sunday, June 13, 2010 2
ingin menulis tetapi
buntu...
kekeringan idea...
maaf...

Thursday, May 27, 2010

Show me the way...

Thursday, May 27, 2010 0
Ya Allah please show me the way...
i'm just follow the path...

Friday, May 14, 2010

MOA

Friday, May 14, 2010 0
M.O.A?apa tu?...hmmm Malaysian Orthopaedics Association...benda ni la yg membuatkan kepala aku n labmate aku huru hara 2minggu kebelakangan ni...this coming thursday, MOA will be held at The ZON Regency Hotel JB...huhuhu...tapi...tapi ape?walaupun hanya poster presentation tapi result masing2 xmemuaskan hati..mudah-mudahan menjelang hari khamis nnt semuanya ok....OK kwn2 kn?don't despair and never lose hope, because Allah is always by your side...bak kata dr pg td..la tahzan innallahama'ana...

Measurement aku xabis lagi...kena siapkan juga hjg minggu ni coz aku nk analisis graf untuk MOA tu la...insyaallah sikit je lg..kena berusaha ni...wlpn kadang2 terasa la jugak bosan yang amat asyik mengadap tulang yg sama je(ish3 xbaik betul pk camni)...i need to concentrate to measure all the bone...kwn2 aku yg lain lg bnyk masalah nk cari result if nk bandingkn dgn aku ni...senang je, just measure n analisis graf...dorg semua run je analisis mesti ada yg error...penat2 mesh model cantik2, bg je load last2 error...huh..kesian...tp i cannot help them...just boleh bg semangat je..untuk diri sendiri jugak....

selamat berjuang kepada semua labmateku...yg buat spine,fracture,wrist,hip,knee..ape lagi ye??oppss lupa lak dentist2 mediteg...hope semua sentiasa bersemangat coz after MOA kena writing journal pulak k...sorang dpt part maasing2..aku saja kena tulis 4paper journal...ada yg 2,3,4,5...

Ya Allah permudahkanlah urusan kami...

Friday, May 7, 2010

SATU CINTA

Friday, May 7, 2010 0


Ku memohon dalam sujudku padaMu
Ampunkanlah sgala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku, keimananku

Engkau satu cinta yang slamanya aku cari
Tiada waktu kutinggalkan demi cintaku kepadaMu
Walau seribu rintangan kan menghadang dalam diri
Ku teguhkan hati ini, hanya padaMu kupasrahkan

Oh Tuhan selamatkanlah hamba ini
Dari segala fatamorgana dunia
Oh Tuhan jauhkanlah hamba ini
Dari hidup yang sia-sia

Monday, May 3, 2010

D.I.S.S.A.P.O.I.N.T.E.D.

Monday, May 3, 2010 0

SEDIH
KECEWA

hanya itu yg mampu aku catatkan sekarang...
sesuatu yg disalahertikan...
manusia mmg diciptakan pelik...
Bila Allah menguji kita

Wednesday, April 21, 2010

Santapan Minda

Wednesday, April 21, 2010 2
Hari ni makan di jusco dengan budak2 lab...lepas makan terus terasa nk g MPH..tengok-tengok buku...hmmm..rasa nk beli buku lg(xbleh tgk buku bnyk2...nk borong semua je rasa)...tp kali ni aku nk bli buku yang ringan sket...saja nk rehatkan minda sket...jalan pusing-pusing dua tiga rak buku...stil xtau nk bli buku ape...last2 aku tarik 1 buku...then terus nk g bayar tp ramai la pulak beratur...xpe, aku pun tunggu la...tiba-tiba mata terpandang 1 buku...aku belek2 isinya...hmmm best jugak...bli 2buku akhirnya...

nak kongsi sket ttg buku yg aku bli td...

Santapan Minda

Kali pertama  bumi ini diciptakan, katanya bumi ini selalu bergoyang, bergoncang dan tidak berputar dengan stabil malah tidak berputar pada paksinya. Perkara ini merunsingkan para malaikat lalu para malaikat mengadap Allah SWT...
"Wahai Rab Yang Maha Mengetahui, mengapa bumi ini bergoyang?" Tanya para malaikat.
"Kerana belum dipaku." Jawab Allah singkat.
"Lalu, bagaimana  Engkau memaku bumi wahai Rab?" Tanya para malaikat lagi.
"Aku akan menciptakan gunung-ganang." Jawab Allah.

Setelah itu, Allah terus menciptakan gunung-ganang di berbagai belahan bumi. Apa yang terjadi adalah sememangnya benar setelah diciptakannya gunung-ganang, bumi pun diam kemudian berputar sesuai paksinya. Maka kemudian gunung pun dikenali sebagai paku bumi yang diciptakan Allah SWT.

Paku merupakan benda keras yang terbuat dari besi. Setelah Allah menciptakan paku bumi iaitu gunung-ganang, kemudian para malaikat pun bertanya lagi.

"Ya Rab, adakah yang lebih kuat dari paku?"
"Ada!" Jawab Allah. "Iaitu api, yang dengan panasnya dapat melelehkan besi."
"Adakah yang lebih kuat lagi selain api, Ya Rab?" Tanya malaikat lagi.
"Ada! Yakni air yang dapat memadamkan api." Jawab Allah lagi.
"Jadi Ya Rab, adakah yang lebih kuat lagi selain air?" Sambung malaikat.
"Ada! Iaitu angin, yang kerananya dapat membawa air ke mana pun ia menghembus." Jawab Allah lagi.
"Tapi Ya Rab, adakah yang lebih kuat dari semua itu (gunung, api, air, angin)?" Malaikat bertanya lagi.

"Ada! Iaitu nafas hamba-Ku yang berdoa kepadaKu, kerana sesungguhnya DOA itu mampu mengubah takdirKu." Demikian Allah SWT menjelaskan.
[Hadis Qudsi]

Betapa doa sangat berperanan penting dalam kehidupan seharian seorang muslim...semoga Allah mendengar doa-doa kita...ameen.

Friday, April 16, 2010

Warna-warni kehidupan

Friday, April 16, 2010 2
Sejak  dua tiga minggu kebelakangan ni macam-macam dah berlaku...betullah colours of my life...macam-macam warna dah tp aku rasa warna tu dah bercampur2 sampai xtau nk bg nama dah warna tu...masalah dtg dan pergi tp alhamdulillah segalanya berakhir dgn baik...syukur...bukan xsuka bila ditimpa masalah tp aku ni mmg lemah sket...alhamdulillah mujur masih di beri kekuatan untuk hadapi segalanya...

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."9
(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

lepas satu hal, dtg lak hal yg lain...rupanya banyak keja aku...bahagikan masa dengan sebaiknya insyaallah boleh lakukan yang terbaik...dikala adik2 sibuk bertarung di medan imtihan...aku disibukkan dengan kerja-kerja masterku...alhamdulillah masih kerja yang bermanfaat...syukur tidak disibukkan dengan perkara-perkara yang x berfaedah(mintak dijauhkan la...)...measurement data aku ada lg yang belum siap...agak banyak juga...hope dpt siapkan dlm tempoh masa yg singkat ni...berusaha fitd!!!!!chaiyokkk....

Sahabat2 xlokek memberi semangat dan dorongan...terima kasih kepada semua sahabat...aku mmg sayang sgt sahabat2...rasa sedih bila dah xlama akan bersama sahabat2 yang mungkin akan pergi meninggalkn bumi johor ni...aku pun xkan selamanya di sini...tapi bila uhkwah dibina atas dasar iman, insyaallah semuanya akan terasa manis kan?walau berjauhan tetap dekat di hati..ish ape la yg aku melalut smp ke sini...cukup2...

Lepas ni perlu fokus lebih...moga Allah permudahkan semuanya...insyaallah...

Thursday, April 8, 2010

..............

Thursday, April 8, 2010 3
perasaan bercampur baur...

sedih
kecewa
suka
gembira
susah hati
berbelah bahagi...

hmmm...xdpt  nk express camne sume ni...bercampur-campur...moga di beri kekuatan...

Monday, March 29, 2010

S.T.R.E.S.

Monday, March 29, 2010 1
Siapa yang tak pernah stres?dalam melalui kehidupan setiap hari, bohongla jika ada yang mengaku tidak pernah stres walaupun sedikit...minggu lepas time usrah sempat la aku n the geng bincang tajuk stres ni ngan naqibah...hmmm kena pulak tajuk ni..mmg tgh stres sket time sblm usrah...naqibah pulak mcm die tau2 je...hehehe...

BAGAIMANA MENGHADAPI STRES MENURUT ISLAM

1. Membaca al-Quran dengan mentadabbur maknanya- jgn baca je, cuba la fahamkan maksud ayat yang dibaca. al-Quran adalah cahaya, hidayah dan penyembuh segala penyakit.

2. Memperbanyakkan taubat dan istighfar- kelebihan:disayangi Allah, didoakan oleh para malaikat, diampunkan doanya, diberi pelepasan oleh Allah drpd segala musibah, dimurahkan rezeki, ditinggikan kedudukan di sisi Allah.

3. Taqarrub- mendekatkan diri dengan Allah, patuhi segala perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya.

4. Banyakkan bersedekah- Orang yg kikir sentiasa disempitkan oleh Allah s.w.t. hati dan akhlaknya kerana mereka bakhil dgn kurniaan Allah.

5. Bijak mengurus- harus bijak menguruskan masa, tenaga, keutamaan dan aset yang ada.

6. Bersangka baik terhadap Allah- kita hendaklah berbicara dan berkata positif serta penuh pengharapan kepada Allah.

7. Tawakal- berserah diri kepada Allah, setelah melakukan sesuatu perkara itu diserahkan keputusannya kepada Allah.


Ujian yang berlaku merupakan tanda Allah cinta dan sayang kepada hambaNya. sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud, "Barangsiapa dikehendaki Allah baginya kebaikan, maka akan diberikan cubaan padanya."(Riwayat al-Bukhari)

Friday, March 19, 2010

Setiap yg berlaku....

Friday, March 19, 2010 0
Setiap yang berlaku...
pasti ada cerita...
pasti ada rahsia...
setiap yang terjadi...
pasti ada sebabnya...
pasti ada puncanya...
setiap yang hadir...
pasti ada sesuatu yang istimewa...
carilah semua cerita, rahsia, sebab dan punca itu...
semuanya ada dalam diri kita....



*muhasabah diri*

Wednesday, February 24, 2010

Biarkan mereka...

Wednesday, February 24, 2010 0
biarkan saja mereka berkata-kata...
biarkan saja mereka meluahkan apa yang terbuku di hati...
biarkan mereka dengan karenah itu...
biarkan saja mereka dengan kata-kata itu...

aku?
aku tetap aku...
aku tetap di sini...
aku takkan berganjak ke mana-mana...
hanya DIA yang tahu segalanya...
hanya padaNya aku berserah...
DIA yang maha mengetahui hati ini...

Biarkan mereka...

Friday, February 19, 2010

Alhamdulillah...

Friday, February 19, 2010 1
Segala puji bagi Allah kerana telah memudahkan urusan keluarga aku...akhirnya selesai juga majlis walimah abang aku..walaupun penat tapi berbaloi la juga....banyak pengalaman yang xleh dilupakan..salah satunya masa on the way ke rumah pengantin perempuan, tangan aku terkena air panas...sikit je tp pedih gk la...insiden ini membuatkan aku akan lebih beringat selepas ni..lagi satu aku anggap ini mungkin satu peringatan dr Allah buat aku...gara-gara nk selamatkan bunga pahar dari jatuh, xsedar yang tangan sendiri kena air panas...sabrina...ingat ye, makteh nk buat susu kt sabrina time ni...ingat sampai bile2 ye...abi n bonda sabrina jgn rasa bersalah lak ye...sudah ketentuan Allah..
k, sambung cite kenduri...abang aku paling hepi agaknya...yela, sape yang xsuke..hari bahagia..

 
Kenduri di Sik

 
Sukenya mereka....manis kakak ipar aku kalo senyum..hehehe

 
Kesian pengantin..panas tu...ni sebelah umah pengantin lelaki(umah aku la tu)

  
 makan time...(geram tgk buah tembikai tu..tp xsempat nk mkn coz bz ke hulu ke hilir tlg mak..huhuhu..kak ikin,nnt wat lg ye...)

 
wif my sister...muka kepenatan...

 


 
ni last acara..buka hadiah...bnyk gak, lengkap untuk umah baru...

Syukur semuanya berjalan lancar...mak ayah yg paling hepi..aku ni penat sampai hari ni xhilang lagi...lepas kenduri semua demam termasukla aku sendiri...cepatla sihat...minggu depan ada presentation...papepun selamat pengantin baru kepada abg halim & kak ida...barakallahulakuma wabaraka a'laikuma wajama'bainakuma fi khoir..

Tuesday, February 9, 2010

Mencari Bahagia

Tuesday, February 9, 2010 0
Semua orang inginkan bahagia...tapi tahukah apa itu bahagia yang sebenarnya? setiap orang mesti mempunyai erti bahagia bg diri masing-masing...ada prang menafsirkan bahagia itu bila mereka sihat..ada orang menafsirkan bahagia bila mereka gembira...dan macam-macam lagi...

kebahagian yang sebenarnya ialah memiliki hati yang tenang dalam menghadapi apa jua ujian dalam kehidupan...inilah erti bahagia yang sebenar-benarnya berlandaskan al-Quran....seperti dlm firman Allah dlm surah al-Ra'du:28 yang bermaksud,
"ketahuilah dengan mengingati Allah , hati akan menjadi tenang"

Friday, February 5, 2010

miss home..

Friday, February 5, 2010 2
Hmmm....sedang menyiapkan keja(bila nk siap??)..
tetiba rasa nk balik umah sgt..miss my mom n dad...my home..
xsabar nk jumpa anak2 buah ku yg ramai....new born baby...ape lg ek?
(ape aku melalut pg2 ni??)

Sabar2...another few days to go...yg penting siapkan keja dulu...kalo xsiap nnt xleh balik penang baru tau...
miss u mak...

  
miss u too ayah...

my siblings...xcukup lg ni...

my sweet home...
minggu depan balik cuti...;)...keja...cepatla siap...;p

Thursday, February 4, 2010

.......

Thursday, February 4, 2010 0
















Wednesday, February 3, 2010

hmmmm....

Wednesday, February 3, 2010 2

Setiap permulaan ada pengakhiran....setiap kekalahan ada kemenangan....setiap kesusahan ada kesenangan...setiap yg berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya....

Ya Allah, beri aku kekuatan...

Wednesday, January 27, 2010

KURSUS INTENSIF AL-QURAN (KIT-AQ)

Wednesday, January 27, 2010 0


JOM sertai KIT-AQ.......

Sunday, January 24, 2010

Buat Sahabatku...

Sunday, January 24, 2010 0
Salam....
Hari ini tiba-tiba rasa ingin menulis setelah lama xmenulis di sini...kesibukan telah menjadi penghalang untuk meng'update' blog ini...walaupunn tangan nk menulis tapi...hmmm ntahla...(alasan lg ke???)...



Buat sahabatku yang jauh di seberang laut...
ku faham dirimu yg terkapai-kapai kehausan tarbiyah di sana...
namun, ku percaya dirimu kuat untuk menghadapi semua ujian dan cubaan ini..
Sahabatku,
bangkitlah...sedarlah bahawa kau adalah seorang yang istimewa...
kau seorang yang mampu...
Ku doakan semoga kau sentiasa di beri kekuatan di sana.....
doaku sentiasa mengiringi dirimu sahabatku...

Wednesday, January 13, 2010

Sesekali di uji

Wednesday, January 13, 2010 0
Apa jua bala bencana singgah menerpa
Menguji jauh mananya sabar kita
Mungkin selama ini kita terlupa

Kita terlalu leka dengan nikmat kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa

Bila kesusahan
Terasa hidup terlalu payah
Berbagai persoalan menerjah
Baru minta petunjuk hidayah

Usah berputus asa
Kerana ada rahmat disebaliknya
Yang tidak kita ketahui
Dalam hidup ini
Teruslah berdoa

Pada Allah
Pengasih…Pemurah dan Penyayang

Kita terlalu leka dengan nikmat…kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa
 
◄Design by Pocket, BlogBulk Blogger Templates. Blog Templates created by Web Hosting